Annabelle 2.: A teremtés - Annabelle: Creation (2017)
2017.08.09 14:00
Lewis

Köszönjük a MozIComnak, hogy megnézhettük a filmet!

A Démonok között spinoffja, az Annabelle álmatlan éjszakák helyett csak fejfájást okozott, viszont keresett 250 millió dollárt, ami az "addig üsd a vasat, amíg meleg" elv alapján működő Hollywoodban annyit jelentett, hogy érkezik a folytatás - vagyis pontosabban egy újabb előzményfilm. A rendezést a tavaly a saját gyermekét, a Lights Outot vászonra vívő, szintén sokat szakító, de nem sokat adó David F. Sandbergre bízták. Féltem, hogy mi lesz ebből a párosításból, ám kellemes meglepetés ért: természetesen semmi világmegváltó nincs benne, de az Annabelle 2: A teremtés egy meglehetősen borzongató alkotás, amely sikeresen feledteti a pocsék első részt.

Az előzményfilm előzményfilmje (nem röhög!) kábé olyan sablonos, mint elődei: van benne gyászoló család, démoni megszállás alatt álló tanya, ijesztő baba, félelmetes gyerek, aranyos gyerek és madárijesztő (najó, ez nem annyira elcsépelt), valamint legalább annyi horrorból lop, mint az első rész (egy ponton még Samara kútja is befigyel!), de Sandberg ezúttal remekül rendez, és temérdek ötlete van arra, hogyan hozza rád a frászt.

Annaballe 2: A teremtés - Annabelle: Creation (2017) 1.kép

Az atmoszféra kifogástalan: a horrorfesztiválnak helyet adó, fantasztikusan berendezett vidéki ház már az első perctől kezdve vészjósló hangulatot áraszt. Nem mondhatnám, hogy nagyon szeretem az ijesztgetéseket, de itt jól sülnek el: bár némelyikük kiszámítható, többségük igen kreatív és jól kivitelezett. Az előző rész karót nyelt, totálisan semmilyen házaspárjának nem lehetett szurkolni, a Creation főszereplő lányai viszont szimpatikusak: Talitha Bateman (Az 5. hullám) és Lulu Wilson (Ouija: A gonosz eredete) bájosak és tehetségesek, karaktereik lélegeznek, meg vannak írva. Lulu Lindája pedig egy kis finom, egyáltalán nem tolakodó humort is csempész a filmbe. A mellékalakok ellenben teljesen sótlanok, csak azért vannak, hogy ne mindig hőseinket vegzálja az Annabelle-be bújt entitás.

A Teremtés tehát minden téren lepipálja elődjét, a befejezésben pedig olyan elképesztően frappáns módon köti össze magát vele, hogy arra az addigra már temérdek libabőrözésen átesett delikvens egyáltalán nem számít. Vannak benne ugyan homályos részletek (mint ahogy a film többi szeletében is, a kedvencem: miért hagynak egy démont tartalmazó babát 12 évig egy szobában?), de annyira ötletes és váratlan, hogy képtelenség nem kedvelni.

Annaballe 2: A teremtés - Annabelle: Creation (2017) 2.kép

Nyilvánvaló gyengeségei és hülyeségei ellenére (közhelyes és lyukacsos történet, egy bazi erőltetett cameo, amit most nem lövök le) az új Annabelle-mozi kiszolgálja a rettegésre vágyókat. A néző azt kapja, amire befizetett: hatásos, cidriztetős paramaratont - és ennél nem is kell több ebben a nagy kánikulában.

(Van egy jelenet a stáblista közben, plusz még egy a feliratok lepörgése után - utóbbiban egy régi ismerős köszön be.)

Az Annabelle 2.: A teremtést augusztus 10-én mutatják be a magyar mozik.

7/10

IMDb | mafab


Ha a Disqus fórumban spoilerezni szeretnél, így írd meg a szöveget:
A végén kiderül, hogy <spoiler>a seriff a tettes.</spoiler> Jó, mi?
Ügyelj, hogy ne gépeld el!
comments powered by Disqus
 
creepyshake.com logo
not under 18
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés