Érdekességek a Fűrész-sorozatról
2017.11.12 18:00
K-ED

Az új rész kapcsán elhoztunk nektek pár érdekességet és fun-factet a Fűrész-filmek világából:

1. Az első részt mindössze 18 nap alatt forgatták le, és a színészeknek nem volt idejük próbajátékra, egyből élesben kellett eljátszaniuk a jeleneteket. Így amit a vásznon látunk, a legelső reakcióktól kezdve az utolsókig nem voltak begyakorolva. James Wan szerint ez volt a legjobb módszer arra, hogy természetes reakciókat váltsanak ki a színészekből.

2. Az első két részben látható csapdákat nem kellett kitalálniuk: Wan és Whannell elmondása alapján ők maguk kisgyerekként sokat álmodtak ijesztő jelenetekről, és egyszerűen amire felnőttként visszaemlékeztek, beleépítették a filmekbe.

3. Az első rész forgatókönyve már a forgatás előtt egy évvel készen állt, ugyanis az elkészült kisfilmhez volt egy egyszerűbb, és egy bővebb verziójú változat, így az utóbbit csak le kellett porolni a forgatáshoz.

4. A második részt 25 nap alatt vették fel, és ötféle befejezést forgattak le hozzá. Az oka az volt, hogy még a színészek se tudják, milyen véget fog érni a film: nem kapták meg a forgatókönyv utolsó 25 oldalát, a készítők így akadályozták meg a premier előtti információ kiszivárgásokat.

5. Szintén ehhez a filmhez kapcsolódik, hogy a híres vermes jelenethez nem kevesebb, mint 120 ezer injekcióstűt használtak (persze a tű részét gumiból készítették el), közéjük pedig szilikonzselé és víz keverékét öntötték, ami csúszós hatásúvá tette a fecskendőket.

6. A kemencés jelenet szereplője, Obi, valóban megpörkölődött a forgatás során, ugyanis a kellékesek rosszul állították be az egyes égőszakaszok idejét, így Timothy Bird színész a lábán szerzett egy pici heget. Érdekesség, hogy Obi volt az egyik karakter, aki a filmből készült játékban, a SAW – The video game-ben is szerepet kapott.

7. A harmadik részt eredetileg Greg Hoffmann producer rendezte volna, ám ő sajnos 42 éves korában, a második rész után váratlanul elhunyt. Ezért a három szóba jöhető ember (Wan, Whannell és Bousman) leült tárgyalni, és megbeszélték, hogy a filmet Hoffman iránti elkötelezettségként kell megrendezniük, és mivel Bousman állt hozzá a legközelebb, ismét neki engedték át a stafétát. A további részek szereplőjének neve (Hoffman nyomozó) szintén az ő személyének állít emléket.

8. Lynn és Amanda történetének végét Whannell mindössze 5 perccel a jelenet forgatása előtt találta ki és írta le egy papírszalvétára (elég hiteltelen a sztori, de több helyen is olvastam erről).

9. A negyedik részben, bármily’ hihetetlen is, egyáltalán nem használtak digitális effekteket, mindent a látványtervező és a kellékes csapat munkájának köszönhetünk. A díszleteket is úgy építették meg, hogy két különböző jelenetet egyetlen megszakítás nélkül vehessenek fel a kamerákkal.

10. Bousman nem akarta elvállalni a negyedik részt is, mert befejezve érezte az ő részét, de rátukmálták, hogy olvassa el a forgatókönyvet, és látott benne potenciált, így bevállalta a dirigálást. Bár ne tette volna.

11. A színészeket a rendező és a stáb minden egyes rész forgatásakor egy kis tűrőképességi játékra is rávette: egy fingógépet helyeztek el a szobában, és a forgatások közben néhányszor random módon beüzemelték. Aki a legtovább bírta röhögés nélkül, azt megjutalmazták egy csokival. Lyriq Bent (aki Rigg-et alakította) bírta a legkevesebb ideig, pár másodperc után kiesett a szerepéből, és kikívánkozott belőle a nevetés.

12. A negyedik rész az egyetlen, amiben Leigh Whannell karaktere, Adam nem bukkan fel még hivatkozás szintjén sem.

13. A kislány, akihez Rigg beszél az iskolában, Alison Luther, aki Darren Lynn Bousman rendező unokahúga.

14. Az ötödik részben Scott Patterson (Strahm ügynök) érthetően kissé nyugtalan volt, hogy a fejét egy lezárt dobozba kell dugnia, amelyet vízzel töltenek meg. Korábban, mikor a csapdát tesztelték, azok nem sikerültek túl jól, ami egyértelműen aggodalomra adott okot. Végül Patterson rábízta a jelenetet egy kaszkadőrre.

15. Costas Mandylor, Hoffman ügynök alakítója, még a film forgatásakor sem tudta, hogy mi lesz a karaktere sorsa, mivel két fajta befejezést forgattak le a filmhez, amely egyike a filmben látható, a másikban azonban Strahm átveri, és nem sikerül neki megmenekülnie a koporsós jelenetben.

16. A hatodik rész moziban vetített verziójában a medvecsapdás játéknál az időzítőt 45 másodpercre állították, míg a rendezői változatban ez 60 másodpercre növekedett. Ebben az időzítő elindul, miután Brent meghúzza az "Élsz vagy meghalsz" kapcsolót, és Jill (Betsy Russell) kikapcsolja az ajtót.

17. A hatodik rész volt az egyetlen, amelyet durvasága miatt Magyarországon nem mertek bemutatni, és Spanyolországban is csak azután, hogy megkapta az X (szigorúan csak felnőtteknek) besorolást. Mókás, hogy a közismerten gyerekbarát Disney is beszállt a film promózásába, még a korhatárbizottságnál is lobbizott, hogy vigyék lejjebb a besorolást, azonban azt csak jókora vágások árán, egy évvel később engedélyezték.

18. A hetedik részt eredetileg két részre bontva szerették volna megvalósítani (The Final Chapter: Chapter 1 és Chapter 2). Az első rész cliffhanger-e lett volna Cary Elwes (Dr. Lawrence Gordon) felbukkanása, a folytatás pedig a laza szálakat kötötte volna egybe, és lezárta volna a történetet. Ám a készítők egy esetleges jövőbeni újraélesztésre gondolva végül ezeket egy filmmé fűzték össze, és a kimaradt jeleneteket eltették későbbre.

19. A Fűrész sorozat egy mai napig megdöntetlen rekordot is tart: amellett, hogy a legsikeresebb horrorfranchise-zá vált, ez az egyetlen olyan, amelynek összes részét egymás utáni években forgatták le és mutatták be (2004-2010). Az előző rekordtartó a Rendőrakadémia volt (1984-1989).


Ha a Disqus fórumban spoilerezni szeretnél, így írd meg a szöveget:
A végén kiderül, hogy <spoiler>a seriff a tettes.</spoiler> Jó, mi?
Ügyelj, hogy ne gépeld el!
comments powered by Disqus
 
creepyshake.com logo
not under 18
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés